Πηγή Λυκούδη. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα!

Πηγή Λυκούδη. Ας την γνωρίσουμε καλύτερα!
«Η δόνηση της μουσικής συνδυασμένη σωστά με τον Λόγο μπορούν να δημιουργήσουν κραδασμό αφύπνισης.
Η αντίσταση έρχεται σαρωτικά μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό». Π.Λ
 
Ο κύριος όγκος της δουλειάς της χαρακτηρίζεται από την μελοποίηση ποιημάτων Ελλήνων και ξένων ποιητών.
. Η συνθετική δουλειά της άρχισε το 1991. Στην 20χρονη πορεία της στο χώρο αυτό χρησιμοποιεί διαφορετικές μουσικές εκφράσεις οι οποίες συνδυάζουν και γεφυρώνουν δυτικά με ανατολικά μουσικά στοιχεία.
Ο στίχος προσδιορίζει τον μουσικό δρόμο που αποζητά και η μουσική έχει την ευελιξία και την ευαισθησία που χρειάζεται για να τον υποστηρίξει,σεβόμενη τα χαρακτηριστικά του.
Στην Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική γυναικεία παρουσία στο χώρο της σύνθεσης συμφωνικών έργων.
Από τα τέσσερα έργα της με ερμηνευτές τους : Μανώλη Μητσιά, Νένα Βενετσάνου, Γιάννη Φέρτη,Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρη Μπάση , Ελένη Πέτα ,Σπύρο Κλείσσα κ.ά. έχουν ήδη παρουσιαστεί τα τρία από αυτά:
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Για την ποιότητα του συνθετικού της έργου, έχουν εκφραστεί αξιόλογοι άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού.http://www.pigilikoudi.gr/?page_id=2 

<<..Προσαρμόζει τις μουσικές της στην αισθητική του ποιητικού λόγου με άνεση αλλά και με ειλικρίνεια… >> Γιώργος Μονεμβασίτης

<<…Τῆς εἴμεθα πολὺ εὐγνώμονες διὰ τὸ ὅλον ἔργον της, τὸ ὁποῖον εἰς ἡμέρας ζόφου καὶ κατηφείας, ὅπως αὐταὶ ποὺ διέρχεται ὁ εὐλογημένος Ἑλληνικὸς λαὸς κατ’ αὐτάς, χαρίζει κουφισμὸν τοῦ ἄχθους, γλυκασμὸν παραμυθίας καὶ φῶς ἐλπίδος…>> Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

<<… Γράφει ελληνική μουσική και ελληνικά τραγούδια με ευγένεια και ευαισθησία, και για αυτό τον λόγο απευθύνεται στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων, που διαθέτουν και διατηρούν αυτά τα χαρακτηριστικά.>> Ηλίας Ανδριόπουλος

<<…Χειρίζεται με απαράμιλλη μαεστρία και τέχνη σε βαθμό που τα τραγούδια και γενικότερα οι συνθέσεις της, να «μυρίζουν» Ελλάδα…>> Μαρία Μ. Μόσχου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τις σπουδές της στο πιάνο σε μικρή ηλικία στην τάξη της Μαριάννας Λάρδη.

Τελείωσε με Άριστα παμψηφεί και Β’ Βραβείο (τάξη Γ. Κακαλή).

Την περίοδο 1999 – 2000 παρακολούθησε MASTERCLASS πιάνου και σύνθεσης στο Salzburg ( Σάλτσμπουργκ) της Αυστρίας.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2006 που ολοκλήρωσε τον κύκλο των ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων με την απόκτηση διπλώματος σύνθεσης με άριστα παμψηφεί, πήρε μέρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολύ καλές διακρίσεις.

Εξειδικευμένη σε θέματα παιδοψυχολογίας και μαθησιακών προβλημάτων στην μουσική, ασκεί διδακτική δραστηριότητα από το 1989. Η αγάπη και η φροντίδα για τους μαθητές της ανταμείβονται από τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους και την πορεία τους στο μουσικό χώρο. Σήμερα είναι μόνιμή καθηγήτρια πιάνου στο δημοτικό ωδείο Πετρουπόλεως και στο ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης μουσικής.

Παράλληλα με τη συνεχή θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωσή της στο εξωτερικό, έχει ξεκινήσει τη συνθετική της δουλειά από το 1991.

Την περίοδο 2002 – 2003 γράφει το Συμφωνικό έργο: «ΧΑΡΑ Σ΄ΕΣΕ ΧΩΡΑ ΛΕΥΚΗ» από το ποίημα του Κωστή Παλαμά ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Το έργο είναι δομημένο για Συμφωνική Ορχήστρα, με ορχηστρικά μέρη, τραγούδια για γυναικεία και ανδρική φωνή, απαγγελία και μικτή χορωδία.Από το 2004 μέχρι σήμερα παρουσίασε το έργο της σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Χαρακτηριστική επιτυχία είχαν οι συναυλίες της στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Λεοντίου υπό την διέυθυνση της Κατερίνας Κλάδη, στο Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο της Σπάρτης με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του Valeriou Oreskin, στον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών στη Λακωνία, στη «Galerie Progres» του Βελιγραδίου, στην Δεσφίνα στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας το 2004, στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» του πολυχώρου «Δίπυλον», στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στον ΙΑΝΟ σε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου» και στο 2ο Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων.

Την ενότητα των τραγουδιών της «Οι γειτονιές του Φεγγαριού» παρουσίασε με την ίδια επιτυχία στην πανσέληνο της 6 Αυγούστου και της 4 Σεπτεμβρίου 2009 στην Μονεμβασία και τη Κηφισιά αντίστοιχα.

Έχει συμμετάσχει επίσης με τραγούδια της σε στίχους Ελλήνων ποιητών στους εορτασμούς της Παγκόσμιας ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ τόσο το 2008 όσο και το 2011.

Η έναρξη της δισκογραφική της δραστηριότητας έγινε τον Ιανουάριο του 2008 που εκδόθηκε το πρώτο CD σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρία ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ με τίτλο «Μου χρωστάς μια αγάπη ουρανέ».

Το 2009 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων της Νομαρχίας Λακωνίας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Με τους συνεργάτες της οργάνωσε μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων. Ξεχωριστή είναι έκθεση με τίτλο «Εικαστική πλευρά του Γιάννη Ρίτσου» που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την υπεύθυνη διεθνών πολιτισμικών θεμάτων της Γαλλικής Πρεσβείας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μουσείο Μπενάκη.

Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε επίσης η παρουσίαση, σε επίσημη πρώτη, του συμφωνικού έργου της «Η Δίψα στο Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Το έργο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς και απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης.

Συνεχίζοντας τη σχέση της με τους Λάκωνες ποιητές ένα χρόνο μετά παρουσιάζει επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παράλληλα με τη «Δίψα στο Μυστρά» που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μπάσης τον κύκλο των τραγουδιών της «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» βασισμένο σε ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου με ερμηνεύτρια την Ελένη Πέτα και απαγγελία του Γιάννη Φέρτη πάλι με την ορχήστρα φίλων της μουσικής ΚΑΜΕΡΑΤΑ και τη σύμπραξη 17 ακόμη μουσικών υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Την ίδια περίοδο, του 2009, συνέθεσε τη μουσική για την θεατρική παράσταση «Παλίρροια του Σεπτέμβρη» της Δάφνης Ντυ Μωριέ» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη με πρωταγωνιστές την Ελένη Ερήμου και τον Αλέκο Συσσοβίτη

«Οίνος άκρατος» έχει τίτλο η ενότητα των τραγουδιών της για το κρασί. Σχετικά με την ενότητα αυτή η Πηγή Λυκούδη αναφέρει ότι «…Εντρυφώντας στις παραδώσεις μας και την Ελληνική ποίηση δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσεις την τεράστια και διαχρονική σχέση του οίνου με τον πολιτισμό μας.Με τη σκέψη ότι η μακρόχρονη οινική μας παράδοση έχει τοποθετήσει το κρασί σ’ ένα φιλικότερο περιβάλλον όπως αυτό της φιλοξενίας, της παρηγοριάς, της συζήτησης και του κεφιού, τόσο στις ταβέρνες όσο και στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι, δημιούργησα την ενότητα αυτή».

Αποτελείται από 11 μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών της περιόδου 1738 έως 1940, ένα τραγούδι από ποιήματα για το κρασί του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη και 5 τραγούδια σε στίχους δύο σύγχρονων στιχουργών του Μιχάλη Μπουρμπούλη και Φιλίππου Γράψα.

Τη συνθετική της δουλειά με τίτλο «Μουσική στη ποίηση με τα μάτια μιας γυναίκας» παρουσίασε επίσης το Νοέμβριο του 2011 στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου μας στην Κωνσταντινούπολη παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου και στις 20 Μαρτίου 2012 με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της Ποίησης στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟS.

Στις 5 Ιουλίου 2012 το Δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΤ, μετέδωσε τη ενότητα των τραγουδιών της σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το έτος το αφιερωμένο στον ποιητή.

Στις 18 Νοεμβρίου 2012 σε εκδήλωση του Δήμου Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου παρουσίασε στην Ιωνίδειο Σχολή τον κύκλο τραγουδιών της σε στίχους του ποιητή «Εκεί που ήταν φωτιά, είδα σήμερα κρίνα»

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην εκπομπή του «Εβδομάδες Ελλήνων Δημιουργών», παρουσίασε σε ζωντανή μετάδοση, από το στούντιο Ε τη συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας το Κρασί και τον Έρωτα που περιελάμβανε στο μεγαλύτερο μέρος της, την εργασία της πάνω σε μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων ποιητών.Στις αρχές Ιουνίου η εκπομπή μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη σε ένα δίωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα από τη ΝΕΤ.

Στις 29 Οκτωβρίου παρουσίασε το συμφωνικό έργο της Χαρά σ’ εσέ χώρα λευκή, έργο βασισμένο στην ποιητική σύνθεση του Κωστή Παλαμά Ο Ύμνος της Αθηνάς, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Αίθουσα Αντιγόνη Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, και η Μικτή Χορωδία στου Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη σύμπραξη μελών της νεανικής – παιδικής χορωδίας «Μανώλης Καλόμοιρης» υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος καθηγητή Νίκου Μαλιάρα.

Ερμήνευσαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Σπύρος Κλείσσας. Απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης.

Την επιμέλεια της συναυλίας είχε η εικαστικός Διοχάντη.

Οι παρουσιάσεις του έργου για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 τέθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Μάρτιο του 2014 παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία στο Centre Communautaire Laïc Juif των Βρυξελλών, με τη στήριξη του Institut Sépharade Européen καθώς και του Foyer Sépharade σε ένα αφιέρωμα τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων, των Ρωμανιωτών της Ηπείρου με τίτλο «Ας τραγουδήσουμε και πάλι». Το αφιέρωμα αυτό περιελάμβανε μία ενότητα τραγουδιών βασισμένη σε ποιήματα του Γιωσέφ Ελιγιά, ποιήματα του οποίου μελοποιήθηκαν για πρώτη φορά και στο ποίημα «Η Φούγκα του Θανάτου» του Γερμανοεβαρίου ποιητή Paul Celan (Πάουλ Τσέλαν).

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 παρουσιάστηκε στη Βυζαντινό και Θρησκευτικό Μουσείο Αθηνών στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του μουσείου, το συμφωνικό της έργο «Η δίψα στο Μυστρά» από τη συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου 2015 και κάθε Κυριακή, για οκτώ μόνο παραστάσεις παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία στη Galerie Δημιουργών το θεατρικό έργο «Τα πάθη της Αγάπης» με κείμενα του Θανάση Σάλτα, ένα έργο που δομείται από 11 θεατροποιημένα τραγούδια .Το έργο ανέβηκε στις 30 Αυγούστου 2015  με μεταφρασμένα στην Τουρκική γλώσσα κείμενα, στα Βουρλά της Σμύρνης στο ιστορικό θέατρο Bademler. Οι εξαιρετικά συγκινητικές και φιλόξενες εκδηλώσεις των κατοίκων και η αμέριστη συμμετοχή τους στην παράσταση επιβεβαίωσαν την επιτυχία της.

 

Στις 19 Μαρτίου 2015, στη Galerie Δημιουργών παρουσίασε το νέο της CD με τίτλο «Εν ονόματι του χρόνου» σε στίχους του Φίλιππου Γράψα. Στην ποιότητα των συντελεστών του CD, της συνθέτριας, του στιχουργού, των ερμηνευτών αναφέρθηκαν οι έμπειροι περί την ελληνική μουσικοί ομιλητές Γιάννης Κακουλίδης, Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Μονεμβασίτης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Σκίντσας. Την βραδιά αυτή τίμησε επίσης τους συντελεστές του δίσκου με την παρουσία του ο Μάνος Ελευθερίου.

 

Με την πεποίθησή ότι «Μουσική και στίχος, φωνή και τραγούδι, συνδέονται άμεσα με την έκφραση της ψυχής μας και δημιουργούν τη δύναμη, τη δόνηση για να γκρεμιστούν οι τοίχοι που δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά και να βρεθούμε πιο κοντά στην τεράστια δύναμη της αφύπνισης», παρουσίασε στον ίδιο χώρο, την Galerie Δημιουργών στις 12 Δεκεμβρίου 2015, με εντυπωσιακή συμμετοχή του κοινού, την μουσικοθεατρική βραδιά «…Έχω τείχη να γκρεμίσω μα θα το κάμω» Βασική δομή του προγράμματος αποτέλεσαν τα τραγούδια του νέου της CD εμπλουτισμένα με επιλογές τραγουδιών από την μέχρι σήμερα συνθετική της δουλειά. Η μουσικοθεατρική αυτή βραδιά επαναλήφθηκε ακόμη τρεις φορές με χαρακτηριστική επιτυχία .

 

Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 παρουσίασε το νέο της ηχογράφημα (CD)

«Τα πάθη της Αγάπης» με τα δεκατρία τραγούδια που μελοποίησε για την ομώνυμη θεατρική παράσταση σε κείμενα και στίχους του συγγραφέα – ποιητή Θανάση Σάλτα.

Για αυτή τη δισκογραφική δουλειά μίλησαν ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Δημιουργός Αρχείου Ελληνικής Δισκογραφίας Πέτρος Δραγουμάνος και ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας.

 

Οι μουσικές της δραστηριότητες για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν:

Ένα νέο CD με τον κύκλο των τραγουδιών της σε ποίηση Γιωσέφ Ελιγιά και την «Φούγκα θανάτου» του Paul Celan σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου.

 

Παράλληλα, διατηρώντας στο λιμπρέτο την ελληνιστική γλώσσα, ετοιμάζει ένα ακόμη συμφωνικό έργο, ένα Ορατόριο, με τίτλο ΠΡΟΣΕΥΧΗ βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών καθώς και στην ζωντανή λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας και της Κύπρου.

 

Η Πηγή Λυκούδη είναι επίσης καλλιτεχνικά υπεύθυνη του Πολυχώρου Τέχνης Galerie Δημιουργών [www.galeriedimiourgon.gr (e-mail: hello@ galeriedimiourgon.gr)] στη Νέα Κηφισιά.

 

Η συνθέτρια κατά τη διάρκεια της μουσικής της διαδρομής έχει συνεργαστεί με τους: Μανώλη Μητσιά, Νένα Βενετσάνου, Δημήτρη Μπάση, Ρίτα Αντωνοπούλου, Σπύρο Κλείσσα, Βικτωρία Ταγκούλη, Μόρφω Τσαϊρέλλη, Ελένη Πέτα, Πένυ Ξενάκη, Αγνή, Κώστα Καράλη, Αλέξανδρο Χατζή, Καίτη Κουλιά, Νίκο Καρακαλπάκη, Πάνο Λαμπρίδη, Δημήτρη Ερατεινό, Γεωργία Βεληβασάκη,  Γεωργία Αγγέλου, Ανδρέα Σμυρνάκη, Σωτήρη Σοφιά, Δημήτρη Κάσσαρη, καθώς και τους, Γιάννη Φέρτη, Γρηγόρη Βαλτινό, Ελένη Ερήμου και την Ρούλα Πατεράκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *