Περί της Ηχοδιάστασις

Η «ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ» έχει σκοπό να υποστηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον μουσικό πολιτισμό και τους συγγενείς με αυτόν χώρους της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του χορού, των καλών τεχνών αλλά και της μουσικής έρευνας.

Για την επίτευξη του σκοπού της, μεταξύ των όσων αναφέρονται στο καταστατικό της, η εταιρεία μπορεί ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά:
• Να συνεργάζεται με άλλους φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού που έχουν παρεμφερείς στόχους, και να έχει την δυνατότητα πρόσκλησης ή ανταλλαγής μουσικών, μικρών ή μεγάλων, συνόλων και σολιστών αλλά και τραγουδιστών για την προβολή του έργου τους.
• Να οργανώνει ή και να συμμετέχει σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ, συναυλίες παραστάσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις «ημερίδες» με σεμινάρια και εργαστήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
• Να έχει την δυνατότητα οργάνωσης μουσικών διαγωνισμών και Θερινών Μουσικών Ακαδημιών.
• Να κάνει κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια που αμέσως ή εμμέσως προωθεί τούς σκοπούς της.

Η «ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ» από ιδρύσεώς της εκπροσωπεί και συνεργάζεται με την συνθέτρια κυρία Πηγή Λυκούδη, το έργο της οποίας προωθεί και προβάλει.

Μέχρι σήμερα στις συναυλίες που έχουν οργανωθεί έχουμε συνεργαστεί με τους ερμηνευτές: (Παρατίθενται με αλφαβητική σειρά)

Αγνή, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεωργία Βεληβασάκη, Νένα Βενετσάνου, Πένυ Ξενάκη, Ελένη Πέτα, Μόρφω Τσαϊρέλη, Αμέρισσα Φτούλη και Πέτρο Γαϊτάνο, Ηρακλή Ζάκκα, Νίκο Καρακαλπάκη, Κώστα Καράλη, Δημήτρη Κάσσαρη, Σπύρο Κλείσσα, Μανώλη Μητσιά, Δημήτρη Μπάση, Ανδρέα Σμυρνάκη, Βασίλη Τριανταφυλλίδη, Αλέξανδρο Χατζή

Η Δράση μας:

Η «ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου και με την Πολιτιστική Εταιρία ΜΝΗΜΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, γνωστή από τον επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων MEMORIEDIBISANZIO που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία το 2001, οργάνωσε στις Βρυξέλλες μια παράσταση με άξονα τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Βυζαντινού πολιτισμού.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε στις 15 Μαΐου 2003 στο Palais des Beaux-Arts,  των Βρυξελλών και πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και διοργανώθηκε σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. Συμμετείχαν ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Λίβανο και τη Γαλλία. Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής της εκδήλωσης ήταν η κυρία Πία Ζομπανάκη.

Έχουμε επίσης οργανώσει:

Τη συμμετοχή της Πηγής Λυκούδη στην τελετή άφιξης της Φλόγας, των Παραολυμπιακών αγώνων, στον Δήμο Κηφισιάς.

 Μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στην τελετή άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας τoν Αύγουστο του 2004 στην Δεσφίνα Φθιώτιδος.

Στη συναυλία αυτή η συνθέτις Πηγή Λυκούδη παρουσίασε με χαρακτηριστική επιτυχία μέρος της συνθετικής της δουλείας σε συνεργασία με την χορωδία της Δεσφίνας υπό την διεύθυνση του Τodor Kabayev. Ερμήνευσαν η Αγνή και ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης.

Τον Μάρτιο του 2004 μουσική βραδιά στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Χολαργού. Ερμήνευσαν η Αγνή και ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης.

Τον Μάϊο του 2005, μουσική βραδιά με τίτλο «Η τέχνη προωθεί την έρευνα» σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Άρτεμις» για την Ιστιοκύττωση στο πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ.

Η Πηγή Λυκούδη παρουσίασε μέρος από το συμφωνικό έργο της Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Κωστή Παλαμά. Συμμετείχε η παιδική χορωδία της Λεοντείου υπό την διεύθυνση της Κατερίνας Κλάδη. Ερμήνευσαν η Αγνή και ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης. Τα έσοδα διατέθηκαν στους σκοπούς του Συλλόγου.

Τον Ιούλιο του 2005 μεγάλη συναυλία στο Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο της Σπάρτης. Παρουσιάστηκαν συνθέσεις της Πηγής Λυκούδη. Ερμήνευσαν η Αγνή και ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης. Συμμετείχε η παιδική χορωδία της Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του Valeriou Oreskin.

Τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου, τη βραδιά της πανσέληνου, συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο των Αμυκλών στη Λακωνία με τίτλο «ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ». Παρουσιάστηκαν, με ερμηνευτή τον Αλέξανδρο Χατζή, ενότητες τραγουδιών της Πηγής Λυκούδη μεταξύ των οποίων και τραγούδια της σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

 ΒΡΑΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Την 1η Μαΐου 2007 στο Βελιγράδι Ελληνική Μουσική Βραδιά με τον τίτλο «Δύο σταλιές Ανατολή». Παρουσιάστηκαν μελοποιημένα από την Πηγή Λυκούδη ανέκδοτα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ακούστηκε επίσης σε επίσημη πρώτη το μελοποιημένο συμβολικά από την συνθέτρια απόσπασμα από το δημώδες Σερβικό έπος «Η κοπέλα του Κοσσυφοπεδίου». Ερμήνευσαν ο Αλέξανδρος Χατζής και η Αμμέρισα Φτούλη.

 ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΙΠΥΛΟΝ
Το Μάιο του 2007 μουσικές βραδιές με τίτλο ΔΥΟ ΣΤΑΛΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ στο πολυχώρο Δίπυλον – μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι». Το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσική της Πηγής Λυκούδη σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Αλέξανδρος Χατζής και η Αμμέρισα.

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Στα τέλη Ιουλίου του ίδιου έτους με ξεχωριστή επιτυχία «Φεγγαροβραδιά» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ορχηστρικά κομμάτια και τραγούδια και από τις τελευταίες συνθετικές εργασίες της Πηγής Λυκούδη. Ερμήνευσαν οι: Αλέξανδρος Χατζής, Πένυ Ξενάκη, Νίκος Καρακαλπάκης και η Αμμέρισα Φτούλη.

 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΙΑΝΟΣ
Στις 21 Νοεμβρίου 2007 στον ΙΑΝΟ μουσική βραδιά με τίτλο «Ποτέ καμιά στιγμή δεν είναι ίδια…» Παρουσιάστικαν  17 τραγούδια της Πηγής Λυκούδη πάνω σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το πρόγραμμα που διήρκησε δύο περίπου ώρες άνοιξε με την ερμηνεία του ο Μανώλης Μητσιάς. Συμμετείχαν επίσης ο Αλέξανδρος Χατζής, η Αγνή, η Πένυ Ξενάκη ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Αμμέρισσα Φτούλη.

 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Στις 27 Φεβρουαρίου 2008, σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου Μπενάκη», στο αμφιθέατρο του (Πειραιώς 138 ) τη μουσική βραδιά «Οι γειτονιές των Ποιητών». Το πρόγραμμαπεριελάμβανε τραγούδια της Πηγής Λυκούδη σε στίχους Κωστή Παλαμά, Οδυσσέα Ελύτη, Λευτέρη Παπαδόπουλου και Γιάννη Π. Ιωαννίδη καθώς και ορχηστρικά κομμάτια που έχει συνθέσει η ίδια. Ερμήνευσαν ο Αλέξανδρος Χατζής, η Αγνή, η Πένυ Ξενάκη ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Αμμέρισσα Φτούλη.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΟΥ
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 τησυμμετοχή μας στο 2ο Φεστιβάλ Κολωνού του Δήμου Αθηναίων με τη μουσική βραδιά «Μου χρωστάς μια Αγάπη Ουρανέ». Στη συναυλία αυτή η Πηγή Λυκούδη παρουσίασε τα τραγούδια της από το ομώνυμο cd. Ερμήνευσαν οι Αλέξανδρος Χατζής, Αγνή, Πένυ Ξενάκη, Νίκος Καρακαλπάκης, Hρακλής Ζάκας και Αμμέρισσα Φτούλη.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 τησυμμετοχή μας στα ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ 2009 του Δήμου Κηφισιάς. Επιλέγοντας τη βραδιά της πανσέληνου παρουσιάσαμε την ενότητα των τραγουδιών της Πηγής Λυκούδη με τίτλο «Τα τραγούδια του Φεγγαριού». Ερμήνευσαν ο Κώστας Καράλης, η Πένυ Ξενάκη, ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Αμμέρισα Φτούλη.

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΘΙΖΕΙ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Η εταιρεία μας σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας (ΟΠΑΝΑΛ) δόμησε και εφάρμοσε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων για την συμμετοχή των παραπάνω αναφερόμενων φορέων στις εορταστικές εκδηλώσεις για το έτος Γιάννη Ρίτσου.

Δίχως να παραβλέπεται η ενότητα «Μουσική στη Μονεμβασία», κορυφαίες δράσεις του προγράμματος ήταν η έκθεση του εικαστικού Ρίτσου στη ¨εκκλησία¨ του Αγίου Νικολάου στο κάστρο της Μονεμβασίας με εκθέματα που έχει στην κατοχή του το μουσείο Μπενάκη και η συναυλία της Πηγής Λυκούδη στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών στις 19 Σεπτεμβρίου 2009. Στη συναυλία αυτή την αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο με γενικό τίτλο «Την ομορφιά ποτέ μου δεν την πρόδωσα» ακούστηκε σε επίσημη πρώτη το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στον Μυστρά» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του τιμώμενου ποιητή. Ερμήνευσε ο Μανώλης Μητσιάς και απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης. Την ορχήστρα διεύθυνε ο Αλέξανδρος Μυράτ.

 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2010 συναυλία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στη συναυλία αυτή με έργα της  Πηγής Λυκούδη και με τίτλο «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» παρουσιάστηκε η ενότητα των τραγουδιών της από μελοποιημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου και το συμφωνικό έργο της «Η δίψα στον Μυστρά». Συνέπραξαν η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και 17 ακόμη μουσικοί υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Ερμήνευσαν η Ελένη Πέτα και ο Δημήτρης Μπάσης. Απήγγειλε ο Γιάννης Φέρτης.

 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Την Παρασκευή 4 και το Σαββάτο 5 Νοεμβρίου 2011 στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης δύο μουσικές παραστάσεις, με τίτλο: «Μουσική στην ποίηση με τα μάτια μιας γυναίκας».

Ένας μαγικός μουσικός περίπατος στους δρόμους της ποίησης με τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη

Τη μουσική αυτή επικοινωνία της συνθέτριας με τους Έλληνες ποιητές  γνώρισαν στο κοινό μία από τις αυθεντικότερες γυναικείες φωνές, συνδεδεμένης ερμηνευτικά με την ποίηση, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο ταλαντούχος Νίκος Καρακαλπάκης.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου στη Βασιλεύουσα, συναυλία στις 29 Νοεμβρίου, παραμονή της θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τιμή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου για να τιμηθούν οι επέτειοι των είκοσι χρόνων Πατριαρχικής Ποιμαντορίας και των πενήντα χρόνων Εκκλησιαστικής Διακονίας του, που συμπληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2011.

Στο ύφος και το ήθος της μουσικής της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό οι παριστάμενοι.

Παρέστησαν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος ιεράρχες του Θρόνου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα κ. Ξύδας, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, Άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. και πλήθος ομογενών.

Τις συνθέσεις της Πηγής Λυκούδη ερμήνευσαν οι τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Κάσσαρης και Νίκος Καρακαλπάκης.

Με την συνθέτρια στο πιάνο συνέπραξαν οι μουσικοί της «ορχήστρας των στιγμών» Χρήστος Χουβαρδάς στα έγχορδα, και Δημήτρης Κουζής στο βιολί.

 ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΙΑΝΟΣ
Στις 20 Μαρτίου 2012 στον ΙΑΝΟ, μετά από απαίτηση του κοινού, επανάληψη της μουσικής παράστασης «Μουσική στην ποίηση με τα μάτια μιας γυναίκας» με συνθέσεις της Πηγής Λυκούδη πάνω σε Έλληνες ποιητές. Επιτυχία χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά τη βραδιά αυτή που κάλυψαν ερμηνευτικά η γνωστή για την ερμηνευτική της δεινότητα Ρίτα Αντωνοπούλουκαι ο ταλαντούχος Νίκος Καρακαλπάκης.

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 τη συμμετοχή μας στην πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Πειραιά για το έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Παρουσιάστηκε η ενότητα των τραγουδιών της Πηγής Λυκούδη «Εκεί που ήταν φωτιά, είδα σήμερα κρίνα» η βασισμένη σε μελοποιημένα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, ενότητα που κάλυψε το δεύτερο και τελευταίο μέρος της εκδήλωσης με τη σύμπραξη μελών της «Ορχήστρας των Στιγμών»

Τα τραγούδια ερμήνευσαν με εξαιρετική επιτυχία και αποδοχή από το κοινό οι ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου και Νίκος Καρακαλπάκης.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικής Δράσης «ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ από τον Οκτώβριο του 2012 εγκαινιάζει την διαδικτιακή παρουσία της στον τομέα της ενημέρωσης για θέματα τέχνης και πολιτισμού με την ιστοσελίδα της «www.echodiastasis.gr(ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣmagazine.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικής Δράσης «ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ από τον Σεπτέμβριο του 2013 εγκαινιάζει τον δικό της χώρο  έκφρασης  την ”Galerie Δημιουργών”.

Πιστεύοντας πως η ΤΕΧΝΗ είναι ο ουσιαστικότερος δρόμος ενδυνάμωσης, μετάγγισης της γνώσης, περιπέτεια αξιοποιήσεις των δυνατοτήτων μας, και χρέος όσων έχουν πραγματικά να πουν και να μοιραστούν κάτι που θα βοηθήσει και θα δόση ανάταση στην ψυχή που καλείται να μείνει ΞΥΠΝΙΑ, ενώ όλα γύρω της θέλουν να την αποκοιμίσουν. Έτσι δημιουργήσαμε την Γκαλερί Δημιουργών  η οποία είναι ανοιχτή να αγκαλιάσει νέους δημιουργούς, νέες φωνές έκφρασης καθώς και καταξιωμένους δημιουργούς που το ταξίδι μέσα στην Τέχνη τους άφησε φρέσκους και ουσιαστικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *