Body & Food, Αντρέας Πασιάς
Από τον Τάσο Ιωάννου
Στο πλαίσιο παρουσίασης νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών και διεισδύοντας σε διαφορετικά είδη εικαστικής έκφρασης, το Τhe ArtWall φιλοξενεί τη νέα δουλειά του εικαστικού και performance artist Αντρέα Πασιά, νέου καλλιτέχνη αλλά ήδη με μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη 3η του προσωπική έκθεση, ο εικαστικός και performance artist Αντρέας Πασιάς παρουσιάζει μία σειρά από εγκαταστάσεις και φωτογραφίες, ως αλληλένδετα έργα, υπό το τίτλο “Body & Food”. Η νέα δουλειά του καλλιτέχνη βασίζεται στα live performances τα οποία έχει επιτελέσει κατά τη περίοδο 2011 – 2013. Η ζωντανή δράση εμφανίζεται αναχρονικά στη δουλειά αυτή, καθώς τα έργα παρουσιάζονται ως αυτόνομα πέρα από τα όρια της καταγραφής και χωρίς την αυτούσια παρουσία του καλλιτέχνη. Σε αυτή τη τομή μεταξύ δράσης και απουσίας, το σώμα εμφανίζεται έμμεσα ως δοχείο προσφοράς και κατανάλωσης φαγητού και διαχρονικών ιδεών. Το φαγητό παρουσιάζεται ως σύμβολο μίας θρυμματισμένης ταυτότητας του έθνους και του πολιτισμού μας, μετατοπίζοντας ένα συμπαγή ορισμό της κληρονομιάς.
Ο Αντρέας Πασιάς ενορχηστρώνει live peformances τα οποία παρουσιάζονται ζωντανά στο κοινό και video performances για ψηφιακή προβολή, με την ιδιότητα του εικαστικού και ως performance artist. H δουλειά του αποσκοπεί στην ερμηνευτική ανάκριση σωματικών δράσεων, όπου το σώμα του καλλιτέχνη παρουσιάζεται ως το βασικό υλικό δημιουργίας. Το σώμα προσπαθεί να παρουσιάσει το σχήμα και την εννοιολογική του ύλη, όπως αυτά μεταβάλλονται μέσα από την κατανάλωση σε κυριολεκτικό και μεταφορικό επίπεδο, προσφέροντας φαγητό και το ίδιο το σώμα στο κοινό.
Στόχος του ArtWall Project Space είναι η προβολή και προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από τα εικαστικά, το design, το θέατρο και τη μουσική. Η Φωτεινή Καπίρη σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής. Το Fresh Hotel υποστηρίζει ενεργά την προσπάθεια αυτή δημιουργώντας έτσι ένα νέο πολιτιστικό πυρήνα στο κέντρο και την καρδιά της πόλης.
Eγκαίνια: Παρασκευή, 17 Mαϊου 2013 ώρα 20.00 Διάρκεια: 17.5 – 15.6, 2013
Ο δειπνοσοφιστής ως επιτελεστής
Οι Ινδοί συνηθίζουν να λένε, “είσαι ότι τρως”. Οι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι ο ινδικός πολιτισμός είναι ο συνδυασμός του πανθεϊστικού φρονήματος και του κώδικα διατροφής. Πάντως, οι χορτοφάγοι Ινδοί αντιλαμβάνονται τους “σαρκοβόρους” συμπολίτες τους σε απόσταση είκοσι μέτρων. Ένα μέντιουμ στην ίδια χώρα παραπονιέται ότι δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον γιατί τον τελευταίο καιρό έχει προδώσει τη χορτοφαγία.
Οι Κινέζοι όταν επιλέγουν τη τροφή τους, δικαιολογούν τις προτιμήσεις τους με όρους υγιεινής και καλής λειτουργίας του σώματος τους. Η κινέζικη γαστρονομία θεωρείται εθνικός θησαυρός μαζί με τα ιδεογράμματα, την όπερα του Πεκίνου, την παραδοσιακή ιατρική. Ο κώδικας της διατροφής συμβαδίζει με τις φάσεις της ζωής, έτσι στην Κίνα, οι έγκυες γυναίκες, οι λεχώνες ακολουθούν αυστηρούς διατροφικούς κανόνες.
Οι αρχαίοι Έλληνες θα πρέπει να είχαν εξαιρετική γαστρονομία, μιας και ανέπτυξαν έναν πολύπλοκο πολιτισμό. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κατά αναλογία με τους πολιτισμούς της Γαλλίας και της Κίνας που η γαστρονομική τους υπεροχή είναι πολλαπλά επιβεβαιωμένη και αποδεδειγμένη. Η σύγχρονη νεοελληνική κουζίνα αιωρείται ανάμεσα στη τοπική παράδοση, την οθωμανική στην ουσία περσική επιρροή και εν τέλει τις επιδράσεις της Εσπερίας. Τέλος, τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει και το αμφίσημο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς αιωρείται ανάμεσα στη Δημόσια Υγεία και τις απαιτήσεις του marketing, σε χώρες βέβαια της αφθονίας και της υψηλής καταναλωτικής δύναμης.
Η τροφή είναι κατεξοχήν ο χώρος ανίχνευσης των πολιτιστικών προτύπων που ωστόσο ξεπερνούν το χώρο της διατροφής καθεαυτής. Η διατροφή δηλαδή γίνεται η αφορμή και το πεδίο όπου αναδεικνύονται οι γνώμονες που καθορίζουν την ατομική και τη συλλογική ζωή. Ο Αντρέας Πασιάς έχει αφιερώσει τις επιτελέσεις του (performances) στην σύμπλεξη της τροφής με την αίσθηση του δώρου, τη σεξουαλικότητα, την ανταλλαγή, τη λειτουργία του σώματος, με άλλα λόγια πρόκειται για έναν σύγχρονο δειπνοσοφιστή που δεν χρησιμοποιεί μόνο το λόγο–λογισμό (discourse) αλλά όλο το οπλοστάσιο της επιτέλεσης.
Η έκθεσή του “Body & Food” δεν είναι ωστόσο μια επιτέλεση. Πρόκειται μάλλον για μια παράθεση του κρίσιμου σημείου-ζητήματος της αποτύπωσης, τεκμηρίωσης του σώματος “εν επιτελέσει” και της αξιοποίησης αυτής της τεκμηρίωσης ως αφετηρίας για ένα νέο έργο τέχνης, στην περίπτωση εδώ ενός συνόλου εγκαταστάσεων. Τον πιλοτικό ρόλο κατέχουν φωτογραφίες από άλλες (παλαιότερες) επιτελέσεις, που όμως τις έχει εξεργαστεί ειδικά για αυτή τη δράση και τις συνδυάζει με κατασκευές που υποδέχονται τα παραφερνάλια της μεσογειακής δίαιτας και διατροφής.
Η έκθεση του Πασιά μπορεί να ειδωθεί ή ως ένα μετα-επιτελεστικό εγχείρημα για να διερευνήσει τις σχέσεις ανάμεσα στην επιτέλεση και τους τρόπους καταγραφής της (φωτογραφία) και το άνοιγμά της στις εγκαταστάσεις. Ή ως προσχέδιο για μια μελλοντική επιτέλεση όπου το σώμα θα βρεθεί πάλι μπροστά στις υφές, τα χρώματα, τις γεύσεις των τροφών αλλά και στις ανθρώπινες πρακτικές που συνοδεύουν την κατανάλωσή τους και που μοιάζουν τόσο “φυσικές” ώστε να καλύπτουν την πολιτιστική τους μερικότητα. Ο δειπνοσοφιστής λοιπόν, ισορροπεί ανάμεσα στις δυο εκδοχές, όπως ακροβατεί, ταλαντεύεται ανάμεσα στο τοπικό και το πλανητικό, ανάμεσα στο ιδιότυπο και το παγκόσμιο.
Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ποιητής, εικαστικός καλλιτέχνης διαμέσων, επιτελεστής, συγγραφέας βιβλίων με δοκίμια και επιστημονικά άρθρα για την τέχνη, την επιστήμη/τεχνολογία και την υγεία ως κοινωνικο-πολιτιστικά φαινόμενα και τη νεοτερικότητα. Ο Αγραφιώτης και ο Πασιάς συναντήθηκαν για πρώτη φορά με αφορμή την συνεπιμέλεια της σειράς δράσεων “Photography as Performance” για το Athens Photo Festival 2012 στο Τεχνόπολις. Το 2013 συνεργάσθηκαν στο επιτελεστικό ντουέτο “Kήπος Ζεν” για την έκθεση του Αγραφιώτη “επιτελεστικές εν-καταστάσεις” στη γκαλερί Beton7.
the ArtWall Project Space
Σοφοκλέους 26 10552, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας : 16.00-21:00 Τρίτη-Παρασκευή, Σάββατο 12:00-16:00
Τ 210 5248511 F 210 5248517
Website: www.theartwall.gr
Email: artwallprojectspace@gmail.com