ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Κάθε τι αληθινά ορθόδοξο, ξεπερνά γλωσσικούς και όχι μόνον, περιορισμούς.»

 

Ο συνθέτης, μουσικός και ενορχηστρωτής, Βασίλης Χατζηνικολάου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του cd, «Μπλουζ σε ήχο πλάγιο», μιλά στην «Εchodiastasi», για τη νέα του δουλειά, για την Αγγλόφωνη βυζαντινή μουσική, για τη διαφορά μεταξύ Βυζαντινής και Δυτικής μουσικής παράδοσης, για την αγάπη του στη μουσική και το Χριστιανισμό, σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα…

Από τη Στέλλα Τζίβα

Ηχοδιάστασις magazine: Κυκλοφορήσατε το 2008 το cd «Τα μπλουζ της ψυχής μου» και φέτος το νέο σας cd, «Μπλουζ σε ήχο πλάγιο», βασισμένα και τα δύo σε τροπάρια και ύμνους της Βυζαντινής μας παράδοσης. Τι  σας ώθησε στη       δημιουργία των δύο αυτών cd;

Bασίλης Χατζηβασιλείου:  Όλα ξεκινούν από μια βαθύτερη εσωτερική μου ανάγκη, να αποδοθεί σε μια νέα ηχητική γλώσσα ο πλούτος της ορθόδοξης μουσικής μας παράδοσης, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία του μουσικού γίγνεσθαι. Όχι βέβαια για να αντικαταστήσει ή να παραγκωνίσει την υπάρχουσα θαυμάσια παράδοσή μας, αλλά σαν μία άλλη εναλλακτική άποψη και καλλιτεχνική ανάγκη και πρόταση.

Ηχοδιάστασις magazine: Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Βυζαντινής και της Δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής; και ποιες είναι αυτές;

Bασίλης Χατζηβασιλείου: Βέβαια, και πολύ σημαντικές μάλιστα. Η κυριότερη είναι ότι η δυτική μουσική είναι συγκερασμένη (δηλ. τα μουσικά διαστήματα είναι δεδομένα και fixed), ενώ στην δική μας Βυζαντινή (Ανατολική) παράδοση, τα διαστήματα είναι ελεύθερα και ποικίλουν.

Ηχοδιάστασις magazine: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας συνθέτης στην προσπάθεια του να συγκεράσει τη βυζαντινή μελωδία με την κλασική πολυφωνία;

Bασίλης Χατζηβασιλείου:  Από την φύση τους είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Γι΄ αυτό, μόνο με πολύ προσοχή και ευαισθησία, σεβασμό και αγάπη και για τα δύο αυτά είδη, -και κυρίως ταπεινό φρόνημα ώστε να οδηγείται από την θεία έμπνευση-, μπορεί κανείς να έχει αξιόλογα αποτελέσματα  στην προσπάθειά του.

Ηχοδιάστασις magazine  : Κυκλοφορήσατε στη Αμερική μια σειρά δίσκων σας, με τίτλο «BYZANTINE MUSIC IN THE NEW WORLD», που περιέχουν βυζαντινή μουσική πάνω σε αγγλικά μεταφρασμένα κείμενα της ορθόδοξης υμνολογίας. Πως προέκυψε αυτό το εγχείρημα;

Bασίλης Χατζηβασιλείου:   Κάθε τι αληθινά ορθόδοξο, ξεπερνά, -ή τουλάχιστον οφείλει να ξεπερνά- γλωσσικούς και όχι μόνον, περιορισμούς. Έτσι, μέσα από την πολυετή μου βιωτή και δραστηριότητα στο Καναδά, προέκυψε αυτή η προσπάθεια δημιουργίας Αγγλόφωνης Βυζαντινής μουσικής για τους ορθόδοξους Αμερικάνους αδελφούς μας, που διψούν να ακούσουν  τους ορθόδοξους ύμνους στην μητρική τους γλώσσα. Και πράγματι,  η αποδοχή τους ήταν μεγάλη και ενθουσιώδης.

 Ηχοδιάστασις magazine : Ποια ήταν η υποδοχή του νέου σας cd «Μπλουζ σε ήχο πλάγιο» από τη μουσική και τη θρησκευτική κοινότητα;

Bασίλης Χατζηβασιλείου:   Η άμεση ανταπόκριση στο προηγούμενο cd «Τα μπλουζ της ψυχής μου» (ΛΥΡΑ, 2008), μου έδωσε την ώθηση να συνεχίσω με τα «Μπλουζ σε ήχο πλάγιο» (ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ, 2012), που και αυτά τυχαίνουν της ίδιας ενθουσιώδους υποδοχής. Βέβαια όπως είναι φυσικό, σε κάθε τι που ανοίγει καινούργιους δρόμους και κομίζει νέες προτάσεις, κάποιες  πιθανές επιφυλάξεις και ενστάσεις είναι πάντα αναμενόμενες και θεμιτές.

Ηχοδιάστασις magazine  :  Το «Θεοτόκε η ελπίς» ξεχωρίζει μέσα στο καινούργιο σας cd. Γιατί επιλέξατε να ψάλετε, αυτή τη συγκεκριμένη ωδή, σε πέντε διαφορετικές γλώσσες;

Bασίλης Χατζηβασιλείου:  Νοιώθοντας την ανάγκη να εκφράσω την «Οικουμενικότητα» της πίστης μας, παραδόθηκα σε ένα πανορθόδοξο εναγκαλισμό γλωσσών και εθνών με το πεντάγλωσσο «Θεοτόκε η ελπίς πάντων των χριστιανών»

  Ηχοδιάστασις magazine  : Ως συνθέτης, τι μουσική αγαπάτε περισσότερο να συνθέτετε;

Bασίλης Χατζηβασιλείου:  Οι δυο αγάπες μου είναι τα μπλουζ και η Βυζαντινή. Η μουσική όμως που με τρέφει, με ξεπερνάει, και οδηγεί τα βήματά μου στην αβυσσαλέα αγκαλιά της αγάπης Του,   είναι πάντα το ζητούμενο…

Ηχοδιάστασις magazine   : Θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε ζωντανά τις δύο σας αυτές δουλειές;

Bασίλης Χατζηβασιλείου:   Κάνω μια προσπάθεια, αν και είναι αρκετά δύσκολο, λόγω της πολυπλοκότητας και της πολυμορφίας του υλικού. Το παρουσιάζουμε όμως συχνά μαζί με τον αδελφό μου Δημήτρη, υπό μορφήν  πολυθεάματος με τον τίτλο : «Οίνος και Αίνος». Τα cd’s κυκλοφορούν από την «ΛΥΡΑ», και από τις εκδόσεις  «ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ».

 

[styled_box title=”INFO” color=”black”]Ο Βασίλης Χατζηνικολάου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θεωρητικά και τσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θες|/νίκης, μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης και βυζαντινή μουσική στη σχολή «Ιωάννης ο Δαμασκηνός ».
Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο McGill University του Καναδά, απ’ όπου πήρε τα πτυχία σύνθεσης, φωνητικής, και διεύθυνσης χορωδίας. Έγινε γνωστός στην ομογένεια από την 10ετή καλλιτεχνική του δράση στον εκεί Ελληνισμό, αλλά κυρίως από την κυκλοφορία της σειράς των δίσκων του «BYZANTINE MUSIC IN THE NEW WORLD», που περιέχουν βυζαντινή μουσική πάνω σε αγγλικά μεταφρασμένα κείμενα της ορθόδοξης υμνολογίας με μεγάλη απήχηση στον αγγλόφωνο ορθόδοξο κόσμο της Αμερικής.
Στο Μόντρεαλ του Καναδά συνεργάστηκε με την ελληνική κοινότητα ως υπεύθυνος του μουσικού τμήματος (χορωδία και ορχήστρα), διευθυντής του ωδείου της κοινότητας, πρωτοψάλτης στην εκκλησία Άγιος Ιωάννης και δάσκαλος στα εκεί ελληνικά σχολεία. Από το 1990, οπότε και επιστρέφει στην Ελλάδα, συνεργάζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο ως πιανίστας και ενορχηστρωτής, καθώς και με άλλα γνωστά ονόματα όπως Λουκιανός Κηλαηδόνης, Νίκος Παπάζογλου, Ορφέας Περίδης, Μελίνα Τανάγρη, κ.α.
Δίδαξε μουσική στο McGill University, στο Μουσικό Κολλέγιο Θες/νίκης και στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών (Pierce College).
Η προσωπική του δισκογραφία : «Αυτοάμυνα», (1986, ελληνική μουσική από το Μόντρεαλ του Καναδά), «Ο διερχόμενος», (1994–Polygram), μια παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου «Οίνος και Αίνος», (2004, cd που συνοδεύει το ομώνυμο βιβλίο του αδελφού του) «Τα μπλουζ της ψυχής μου», (2008, ΛΥΡΑ), βυζαντινά ακούσματα στο 21ο αιώνα, καθώς και 8 ψηφιακοί δίσκοι αγγλόφωνης βυζαντινής μουσικής, με τον γενικό τίτλο «Byzantine music Ιn the Νew World», που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα στην Αμερική (Alexander Press).
Ψέλνει στον Ι. Ναό Αναλήψεως στο Ντράφι (Πεντέλη-Αττικής), και συμμετέχει σε μουσικές παραγωγές, ηχογραφήσεις και συναυλίες γνωστών ονομάτων της ελληνικής μουσικής σκηνής.[/styled_box]